19. 25 martie, Xronia Polla Ellada!/25 μαρτιου 1821- μηνυμα Ελληνικης κοινοτης Βραιλας

Μία απο τις πίο λαμπρές ημέρες της Νεώτερης Ελληνικής ιστορίας είναι η 25η Μαρτίου, 1821. Αυτή την ημέρα, που η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό τις Θεοτόκου, διάλεξαν οι ηρωικοί προγονοί μας να αναγγείλουν στον κόσμο οτι θέλουν την έθνικη τους ανεξαρτησία, και οτι είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν γι’ αυτή.

Η Ελληνικη Κοινότητα Βραΐλας  απευθύνει θερμό πατριωτικό χαιρετισμό με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου σε όλους τους Έλληνες/δες που ζουν μακριά από την Πατρίδα!

Χρόνια Πολλά!

***

Una dintre cele mai luminoase zile din istoria Greciei moderne este 25 martie 1821. Această zi în care biserica ortodoxă sărbătoreşte Buna Vestire a fost aleasă de către eroicii noştrii străbuni ca să vestească lumii că doresc independenţa naţională şi că sunt hotărâţi să moară pentru ea.

Comunitatea Elenă Brăila adresează un salut patriotic călduros cu ocazia sărbătorii de 25 martie tuturor grecilor care trăiesc departe de Patrida!

La mulţi ani!

***

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΡΑΙΛΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΤΑΣ ΒΡΑΙΛΑΣ ΚΑΘΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑ, ΧΑΡΑ, ΕΥΤΙΧΕΙΑ ΚAI ΕΙΡΗΝΟΙ!

***

Uram si noi, cei de la Muzeul Brailei, tuturor grecilor din Braila dar si tuturor grecilor de departe, sanatate, putere de munca, prosperitate si pace!

Xronia Polla Ellada!!!!!!!!!!!!!!!!!!

***

Pentru greci

Cand am inceput sa citesc mi-au venit in gand vorbele bunicului meu, care ne spunea des ca pentru un grec strainul este intotdeauna oaspete.

Am citit cu multa emotie “Un Grec, Doi Greci, Trei Greci… Brăila” si am incercat sa-mi amintesc si sa retraiesc atmosfera din casa mea, atmosfera din casa bunicilor. Fiecare pagina a insemnat emotii dar si regrete pentru cei care nu mai sunt. Sunt convinsa ca si ei vad aceasta readucere in actualitate  a vietii unei minoritati care a facut cinste orasului. In Grecia dar si in Romania atunci cand mergi la un grec  te simti “acasa” pentru ca oamenii sunt foarte primitori. Se intampla sa intrebi ceva un grec si incet, incet  si din vorba in vorba  te invita la cina. Asa sunt  si grecii care traiesc in alte tari si care au reusit in ciuda greutatilor prin care au trecut sa pastreze aceasta noblete si bunatate pe care numai la ei o gasesti. Sunt prietenosi si de multe ori un zambet face mai mult decat multe vorbe.  Un grec atunci cand multumeste duce mana la  inima. Cate popoare fac asa? Grecii sunt foarte sociabili, in special barbatii. Un grec care se respecta intotdeauna dupa masa isi face siesta. Bautul cafelei este un adevarat ritual. Petrec ore in sir si vorbesc pe diferite teme, conversatiile sunt directe si nu  sunt adeptii discutiilor de complezenta. Unde sunt doi greci este si un joc de table iar jocul va dura multe, multe ore. Grecii stiu sa dea si sa primeasca daruri. Au lasat in memoria multor prieteni romani amintiri frumoase si faptul ca la intalnirea noastra au venit si romani este dovada unor calitati pe care numai un grec le are. Orasul a purtat si inca mai poarta amprenta priceperii lor in constructii, comert, arta, literatura, muzica. Desi au fost fortati de anumite evenimente sa paraseasca Grecia au ramas uniti pentru ca iubirea si credinta i-a tinut laolalta. Un proverb grecesc spune, ”O inima care iubeste este intotdeauna tanara” iar grecii iubesc toata viata.

Nicoleta Mija, Braila

Leave a Reply